meer dan een teken(film)figuur

Ons eerste thema gaat over draken.  Draken in de ruime zin van het woord.  Een draak is véél meer dan een tekenfilmfiguur.  We hebben eerst een klein gesprekje gehouden van wat wij allemaal wisten rond draken en vreemd genoeg, vernoemden we allemaal tekenfilmfiguren (How to train your dragon, drakenrijders van Berk, de draken uit Harry Potter, enz.). Toen juf spraak over het hagedisje, het vlindertje, het sterrenbeeld, een schaakterm keken we haar toch wel wat vreemd aan.  We zullen dus gedurende een aantal weken kennis maken met dit alles.  We zijn reuze benieuwd.

Wisten jullie dat draak afkomstig is van het Griekse  δράκων? Dat de draak steeds verwezen wordt naar een slang?  We hebben zelfs een verband gevonden met de slang uit Genesis waardoor we de verandering van visie over Europese draken ook kunnen verklaren.
We weten nu ook waarom draken veel voorkwamen op schilden, vlaggen en boten. Ook hebben we het verhaal van Hercules en de hydra gehoord. Toch wel eng hoor om een draak tegen het lijf te lopen met negen koppen en waarvan elke kop die je afhakt er dubbel weer aangroeit. Brr...
We hebben zelfs kennis gemaakt met de wyvern.  Een mooie draak die vandaag nog op de vlag van Wales te zien is.  

Onze huistaak was het lezen en het bekijken van het sprookje van Sint Joris en de draak.  In een volgend berichtje kunnen jullie ook even meekijken.  Ra ra ra wat we hiermee zullen moeten doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten