Ons tweede thema is met veel gespetter begonnen en o zo vlug weer voorbij. Deze keer hebben we vuurwerk wat uitgediept. Wisten jullie dat het vuurwerk per toeval is ontstaan toen een kok in zijn keuken wat zout over vuur strooide? Vorig schooljaar leerden we dat een ontdekking op deze manier, serendipiteit is. Wat waren we trots dat we direct het verband gelegd hadden met ons thema van vorig jaar.
Dat vuurwerk altijd aangetrokken heeft, maakt het verhaal van Wan-Hu wel duidelijk. Deze 'gekke' meneer wou naar de maan en daarom bond hij een boel vuurpijlen aan zijn stoel om zo afgeschoten te worden. Ra ra wat er met hem gebeurd is.
Ook het proefje waarbij we vuur onder een glas water zagen doven en dat het water in het glas omhoog kwam. Hoe snel vonden we niet dat de luchtdruk niet meer gelijk was en dat dit onevenwicht in evenwicht moest komen.
We keken onze ogen uit toen we hoorden over de soorten vuurwerk. Ook leerden we dat er héél véél regels en afspraken nodig zijn. (Hierdoor weten we nu héél goed waarom niet iedere winkel zomaar vuurwerk mag verkopen.)
Liuyang is een plaats in China waar vuurwerkfabriekjes staan. Het zijn allemaal afzonderlijke huisjes en dit is vooral voor de veiligheid. Gek hé.
Stil werd het toen we over de vuurwerkramp in Enschede hoorden en lazen. We hebben hier ook beeldfragmenten bekeken en toen hebben we toch even stilgestaan bij mogelijke rampen.
Hierdoor hebben we nog een les EHBO gekregen over hoe we om moeten gaan met brandwonden en hoe we brandwonden kunnen herkennen. Belangrijkste dat we hiervan onthouden is: EERST WATER, DE REST KOMT LATER.
Tenslotte hebben we nog even vuurwerk gemaakt in een bokaal. Ongevaarlijk en leuk. Een bokaal gevuld met water, het deksel wat vullen met olie en wat kleurstof. Schroef de dop op je bokaal en .... vuurwerk in een bokaal. Zo leerden we ook dat olie drijft op water en dat de kleurstof zinkt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten